Wereld antibiotica week 2017

Van 13 tot 19 november in de  ‘Wereld Antibiotica Week’ wordt aandacht besteed aan het gevaar van antibiotica resistentie.

Bacteriën die ziekteverwekkend zijn, worden vaak bestreden met antibiotica. Wanneer je veel antibiotica hebt gebruikt, kunnen bacteriën in je lichaam resistent worden. Maar je kunt ook in aanraking komen met resistente bacteriën. Wanneer de bacteriën in je lichaam resistent zijn tegen antibiotica dan zijn infecties moeilijk te behandelen.

Hoe goed we ook met antibiotica omgaan, we kunnen allemaal resistente bacteriën oplopen. Ze zijn niet alleen bij mensen te vinden maar ook bij dieren, in ons voedsel en in het milieu.

In de praktijk komen vaak vrouwen met terugkerende blaasontstekingen. Hiervoor hebben ze regelmatig een antibioticakuur van de huisarts gekregen. Samen gaan we kijken of we een oorzaak kunnen vinden voor de blaasontstekingen. Wanneer treden ze op? Komt het vaker voor na geslachtsgemeenschap? Wat speelt er in je leven? Hoe voelt de pijn als je moet plassen?

Naast het homeopatische middel adviseer ik haar dagelijks veel te drinken (1 1/2 tot 2 liter water). Daarnaast een hoge dosis vitamine C per dag en cranberrysap. Vaak plassen en goed leegplassen is ook verstandig. Zorg voor warme benen, voeten en onderlijf.