Hooikoorts

Als de zon weer lekker gaat schijnen in het voorjaar komen weer de bomen in bloei en in juni is het weer volop tijd voor de grassen. Door dit mooie droge weer komen er vele stuifmeelpollen in de lucht. Mensen die er gevoelig voor zijn krijgen van deze stuifmeelpollen klachten. Deze allergische reactie op pollen, waardoor histamine vrij komt, wordt hooikoorts genoemd.

Hooikoortsklachten lijken oppervlakkige klachten, maar in werkelijkheid is het een dieper zittend probleem. Elk jaar blijft het terug komen, soms steeds erger.

Wat zijn de klachten?

  • Loopneus en later vaak een verstopte neus door zwelling van het neusslijmvlies
  • Niezen en vaak niesbuien
  • Jeuk: van de ogen, neus en het gehemelte
  • Tranende ogen, tranen die etsend kunnen zijn
  • Gezwollen rode ogen
  • Brandende keel, keelpijn
  • Vermoeidheid

Wat kunt u doen?

Bij een allergische reactie kan je het beste de stof vermijden waar je allergisch voor bent. Dit is voor hooikoorts niet zo gemakkelijk, omdat bij zonnig droog weer de pollen overal in de lucht te vinden zijn. Je kan wel de ramen en deuren van je huis zo veel mogelijk sluiten, waardoor er geen pollen naar binnen kunnen komen. Buiten kan je een zonnebril dragen. Soms helpt het om je neus van binnen in te smeren met een zalfje/vaseline, zodat daar de pollen aan blijven hangen. Spoelen van de neus door middel van een neti pot met water en zeezout kan ook verlichting geven.

Homeopathie

Homeopathie is een individuele geneeswijze, die de behandeling aanpast op de persoon. Er zijn een aantal mogelijkheden om hooikoorts te behandelen. Welke het best bij jou past bekijken we in het eerste consult. Ook kan ik met een hooikoortskuur van een paar dagen starten. Dit kan al directe verlichting geven van de klachten. Als je vragen hebt wat homeopathie voor jou kan betekenen, neem dan even contact met mij op.

Bron
A Review of Homeopathic Research in the Treatment of Respiratory Allergies; Dana Ullman, MPH; Michael Frass, MD; 2010 Alternative Medicine Review

Randomised controlled trial of homoeopathy versus placebo in perennial allergic rhinitis with overview of four trial series
Morag A Taylor, David Reilly, Robert H Llewellyn­Jones, Charles McSharry, Tom C Aitchison